Szarvasmarha-ágazati Szemináriumok - 2022.

A Szarvasmarha-ágazati Szemináriumok 2022. évi időpontjai
(szerda-csütörtöki napok):

1. szeminárium (február 23-24.)
2. szeminárium (június 1-2.)
3. szeminárium (szeptember 14-15.)
4. szeminárium (november 30. – december 1.)

Regisztráció szerdán: 09.00-09.50
Csütörtökön: 9.30-10.00

A szemináriumok helyszíne a létszámtól függően: Szolnoki Főiskola (Szolnok, Tiszaligeti sétány 14.)
vagy Garden Hotel (Szolnok, Tiszaligeti sétány)

A központilag szervezett szállás helyszíne: Garden Hotel**** Wellness és Konferencia, Szolnok, Tiszaliget

A vacsora és meglepetésprogram a Garden Hotelben kerül megrendezésre. Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szobaárak tartalmazzák a szálloda wellness szolgáltatásainak igénybevételét is.

A szállásfoglalás miatt kérjük, hogy a regisztráció határidejét szíveskedjenek betartani!
A határidőkről pontosabb tájékoztatást a lenti táblázatban talál. 

Részvétel:

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Költségek: a szeminárium látogatása költségtérítéshez kötött.

 • Részvételi díj:

1. nap: 25.000 Ft + ÁFA / fő (Az ár tartalmazza a kávészüneteket és az ebédet.)

2. nap: 15.000 Ft + ÁFA / fő (Az ár tartalmazza a kávészüneteket és az ebédet.)

Mindkét nap szállással: 60.000 Ft + ÁFA / fő (szállás 2 ágyas elhelyezéssel, vacsorával, reggelivel, 2 ebéddel, kávészünetekkel)

Mindkét nap szállással: 70.000 Ft + ÁFA / fő (szállás 1 ágyas elhelyezéssel, vacsorával, reggelivel, 2 ebéddel, kávészünetekkel)

A szemináriumok első napjának esti programjára (vacsora és meglepetés program) külön vacsorajegy is igényelhető, melynek ára 8.000 Ft + ÁFA / fő.

Költségtérítés módja: átutalással

Lemondási kondíciók:

 • A szemináriumot megelőző 7. napig a lemondás térítésmentes.
 • A 7 napon belül történő lemondás esetén a részvételi díj 50%-a,
 • 48 órán belüli lemondás esetén a részvételi díj 100%-a illeti meg a Szervezőt.

 

2022. Szeminárium dátuma Regisztráció határideje Átutalás határideje
1. negyedév február 23-24. 2022. február 18. 2022. február 21.
2. negyedév június 1-2. 2022. május 27. 2022. május 30.
3. negyedév szeptember 14-15. 2022. szeptember 9. 2022. szeptember 12.
4. negyedév november 30. – dec. 1. 2022. november 25. 2022. november 28.

Az ágazat életében részt vevő minden kollégát szeretettel várunk rendezvényünkre! 

További információ: www.atkft.hu, elérhetőség: szeminarium@atkft.hu, +36-20/329-5227

A rendezvényre  <<ITT>> regisztrálhat.

Információk az Alföldi Tej Kft. partnerei részére:

Az Alföldi Tej partnerek esetében a tavalyi kondíciókkal lehet regisztrálni a rendezvényre, vagyis az Alföldi Tej Kft.-vel történt megállapodásunk szerint az Alföldi Tej partnerek is az ÁT Kft.-nek fizetik meg a részvételi díjat. A vírushelyzet okozta bizonytalanságok miatt az a döntés született, hogy ebben az évben sem lehet az összes rendezvényre egyszerre jelentkezni, csak mindig a soron következőre. Ez azt jelenti, hogy az Alföldi Tej Kft. majd csak az utolsó szeminárium után fogja a támogatást a partnerei számára megfizetni, amennyiben partnerük 2022-ben minden megvalósult rendezvényre regisztrált. A támogatás mértéke nem változott: 1 fő részvételi díjának 50%-át vállalja át az Alföldi Tej Kft.

t-devries-2017.jpg

Dr. TJ DeVries
(Kanada)

Dr. Trevor DeVries egyetemi docens az Állattudományok Tanszékén a Guelph-i Egyetemen és elnöke a kanadai Tejelő Tehén Viselkedése és Jóléte Szervezetnek. Trevor a mezőgazdasági mérnök alapdiplomáját a Brit Columbia Egyetemen szerezte 2001-ben. Ezt követően folytatta tanulmányait a tejelő tehén táplálkozási viselkedése témában. Doktori fokozatát 2006-ban kapta. Egy évet dolgozott poszt-doktorként egy kutatási projekten a Kanadai Mezőgazdasági és Élelmiszer-előállítási Osztályon, kérődző takarmányozás témában. 2007-ben kezdte munkáját a Guelph-i Egyetemen. Trevor a kutatásban és az oktatásban egyaránt aktív a tejelő tehén takarmányozása, menedzsmentje, viselkedése és jólléte témában.

karinab.jpg

Dr. Karina Bolebruchová
First Farms

Karina Bolebruchová a Brno-i Állatorvosi Egyetemen végzett állathigiénia és ökológia szakon. 2015 óta a First Farms csoport szlovákiai vállalatánál dolgozik állatorvosként.
peter-van-beek.jpg

Peter van Beek
(Hollandia)

Peter Van Beek 2009-ben kapta meg alapdiplomáját a Wageningeni Egyetemen (Wageningeni Egyetem és Kutatóközpont) állattudományok tématerületen. Diplomatémája: Állatjóléti szempontok a holland nagyüzemi tehenészetekben. Mestertanulmányait szintén a Wageningeni Egyetemen kezdte meg és 2010-ben kapott mesterdiplomát Állattenyésztés és Genetika témakörben. Fő témája: Kiselejtezendő tejelő tehenek szelekciós szempontjainak elemzése Hollandiában. Minortéma: A BVD kontroll gazdasági elemzése holland tehenészetekben.

Jelenleg a Nukamel cég (Weert, Hollandia) nemzetközi termékmenedzsere borjúnevelés terén. Takarmányokkal és takarmányozással is foglalkozik, illetve borjúneveléssel kapcsolatosan végez kísérleteket.

orsi.jpg

Csánkné Pozbai Orsolya
Interagrár Kft.

 2007-ben a Kaposvári Egyetemen szerzett agrármérnöki diploma után tejelő szarvasmarha telepen több éves gyakorlati tapasztalatot szerzett. Már ekkor érdekelni kezdték a borjúneveléssel kapcsolatos kérdések, és ezek gyakorlati megvalósításában rejlő lehetőségek. Az állategészségügy területén a Tolnagro Kft.-nél kapott szakmai tréningek során fejleszthette tudását, betekintést nyert a gyógykezelések, higiénia témakörébe is. Jelenleg az Interagrár Kft.-nél a Nukamel nemzetközi csapatával együtt dolgozik, hogy a korszerű borjúnevelés és -takarmányozás legújabb kutatási eredményeit sikerrel alkalmazza a hazai telepeken is, számos meghatározó üzemmel együttműködve az aktuális problémák megoldásán.
ozsvari-igkep.jpg

Dr. Ózsvári László

Dr. Ózsvári László 1997-ben diplomázott az Állatorvos-tudományi Egyetemen, majd annak Agrárgazdaságtani Tanszéken kezdett el dolgozni. Munkájának kezdetektől fogva részét képezte az állat-egészségügyi ökonómiával és praxismenedzsmenttel kapcsolatos oktatás és kutatás. Ebben segítségére volt az időközben megszerzett gazdálkodás- és szervezéstudományi PhD fokozata, marketing szakközgazdász másoddiplomája és MBA képesítése. A graduális állatorvosi képzés mellett rendszeresen tart állat-egészségügyi gazdaságtan témakörben előadásokat a különböző posztgraduális továbbképzéseken. Jelenleg az Állatorvostudományi Egyetem oktatási rektorhelyettese és a Törvényszéki Állatorvostani, Jogi és Gazdaságtudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.
tylutki.png

Dr. Thomas Tylutki
USA

Thomas Tylutki egy 65 tehenes gazdaságban nőtt fel New York Állam keleti részén. A Cornell Egyetemen szerezte alapdiplomáját 1990-ben, majd mesterdiplomáját 1994-ben és végül doktori fokozatát 2002-ben.

A Cornell Egyetem szaktanácsadója volt tejelő tehén takarmányozása témában 1994-1998 között.
2005-ben két társával megalapította az AMTS LLC céget, aminek a keretein belül kidolgozták a CNCPS rendszer kereskedelmi szoftverét. Az ideje kb. 30%-át azzal tölti, hogy külföldi klienseiknek segít az AMTS program alkalmazásában és tehenészeti telepeket látogat.
Felesége, Bonni, állatorvos. Fia, Julian, másodéves egyetemista a Mississippi Egyetemen (baromfi takarmányozást tanul), míg lánya, Alice 7 éves gimnazista. A család minden tagjának a szenvedélye az állattartás.

robinwolf-2270.jpg

Robin Wolf
Hollandia

Robin Wolf a wageningeni Eurofins Agro Testing cég termékmenedzsere. Előtte az Agrifirmnél, Hollandia egyik legnagyobb takarmánygyártó cégénél dolgozott szaktanácsadóként.

Kutató intézetekkel, gyártókkal és a gazdálkodókkal tartják folyamatosan a kapcsolatot; 1928 óta adnak gyakorlati tanácsokat takarmányok használatával kapcsolatban, valamint menedzsment kérdésekben.

mike-vanamburgh4.jpg

Prof. Michael Van Amburgh
USA

A Cornell Egyetem Állattudományi Tanszékének professzora és Stephen H. Weiss Ösztöndíj kiemelt oktatója.

Oktatással és kutatással egyaránt foglalkozik.
Egyetemi alapdiplomáját az Ohio Állami Egyetemen szerezte és a Cornell Egyetemen doktorált.
Ő vezeti a Cornell Egyetem Tejelő szmh. Ösztöndíj Programját, kb. 50 diplomaterves diákkal foglalkozik és felügyelője a Cornell Egyetem Tejelő szmh. Tudományok Klubjának.
Az elmúlt 20 évben elsősorban a tejhasznú borjak és üszők táplálóanyag-szükségletének megállapításán dolgozott, továbbá kutatta a tőgy fejlődésének endokrin hátterét, valamint az újszülött borjú életének azon tényezőit, amik hatással lehetnek a hasznos élettartamra és az életteljesítményre.
Mike napjainkban a CNCPS (Cornell Nettó Szénhidrát és Fehérje Rendszer) fejlesztésé vezeti, különös tekintettel a táplálóanyagok hasznosulásának hatékonyságára kérődzőkben. Figyelme most a tehén és a bendő nitorgénmetabolizmusára, az aminosav-ellátásra és -szükségletre irányul. Az általa vezetett csapat aktív olyan módszerek fejlesztésében, ami a takarmányanalitika, a bendőfunkciók és a táplálóanyag-ellátás összefüggléseinek interakcióját modellezik.
Szerzője vagy társszerzője több, mint 70 tudományos cikknek.
Számos díj és elismerés tulajdonosa (American Dairy Science Foundation Scholar Award, the Land O’Lakes Teaching and Mentoring Award – ADSA, the American Feed Ingredient Association Award for Research, the CALS Professor of Merit Award, the CALS Distinguished Advisor Award, 2016: Stephen H. Weiss Presidential Fellow, a legmagasabb szintű, oktatóknak járó kitüntetés a Cornell Egyetemen).
monostori.png

Dr. Monostori Attila
ÁT Kft.

Állatorvos. Diplomáját a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen szerezte 1998-ban. 2015-ben kérődző egészségügyi szakállatorvosi diplomát szerzett. 2004-től az ÁT Kft. munkatársa. A tőgyegészségügy és a szarvasmarha inszeminátorok szakmai felügyelete tartozik hozzá, valamint részt vesz a Kft. monotoring programjainak fejlesztésében.
keith-bolsen.jpg

Prof. Keith Bolsen
USA

Keith Bolsen a szarvasmarha takarmányozás tudományterületének nyugalmazott professzora a Kansas Állami Egyetem Állattudományi Karán (Manhattan). Szülei farmján nőtt fel az Illinois állambeli Bement kisváros mellett. Alap- és mesterdiplomáját az Illinois Egyetemen szerezte állattudományok témában 1966-67-ben. Ezt követően 1971-ben kapta meg tudományos fokozatát szarvasmarha takarmányozás témában a Nebraska-Lincoln Egyetemen. A professzor úr 1971-ben kezdte meg 32 évig tartó pedagógus- és kutatómunkáját a Kansas Állami Egyetemen, ahol munkájának homlokterében elsősorban szilázsalapú keverékkel etetett növendékbikák és -üszők teljesítménye volt. Továbbá foglalkozott a silózási alapanyagként termesztett tömegtakarmányok agronómiai vonatkozásaival, a silózási adalékanyagoknak a szilázsok erjedésére gyakorolt hatásával, az aerob romlással, a tárolási veszteségekkel és a csapatmunka szerepével a silózás menedzsmentje terén. A professzor úr 39 mesterdiploma és 19 doktori kutatómunka témavezetője volt a Kansas Egyetemen. 2003 júniusában vonult nyugdíjba az egyetemről. A professzor úr nyugdíjas évei aktívan telnek: számos hazai és nemzetközi programban vesz rész és osztja meg a szilázs menedzsmentben szerzett sok éves tapasztalatait és filozófiáját. Legtöbben úgy ismerik őt, mint “a szilázsembert” és valószínűleg több szilázst tartott a kezében és értékelt, mint bárki más mióta a “silózás” bevezetésre került a nyugati féltekén az 1870-es években. 2011-ben a Nemzetközi Silószövetségtől megkapta a Zur Craine díjat kimagasló munkája, valamint a szilázskészítés iránti elhivatottsága elismeréseként. Keith nyugalmazott igazgatója Haitin a Biblia és a Mezőgazdaság elnevezésű kollégiumnak.
kirsten.jpg

Dr. Kirsten Weiss
Németország

Miután a Drezdai Egyetemen vegyészdiplomát szerzett, Kirsten először kutatási asszisztens volt a Központi Takarmányozási Intézetben Postdam-Rehbrückében, majd 1989-től a berlini Humboldt Egyetemen dolgozott. 2000-ben megszerezte a mezőgazdasági tudományok doktora címet. Kutatómunkáját a Takarmányozás és takarmánytartósítás tanszéken “Tömegtakarmányok tartósítása” témában kezdte és ebből írt doktori disszertációt. Doktori értekezésének címe: Alacsony nitráttartalmú tömegtakarmányok erjedési folyamatainak és az erjedés minőségének vizsgálata. 2005 óta az Albrecht-Daniel-Thaer Mezőgazdasági és Kertészettudományi Intézet Központi Analitikai Laboratóriumának (CLA) vezetője, mely kémiai, mikrobiológiai és fizikai talajvizsgálatokra szakosodott, valamint széles körűen végez más vizsgálatokat is. A Központi Analitikai Laboratóriumnak vannak alap- és mesterképzős, valamint PhD hallgatói is. Az elmúlt években számos kutatási projekt valósult meg a fű- és kukoricaszilázs minősége, a szilázsok illóanyagtartalma, az élesztőgombák jelenléte és az aerob stabilitás, valamint a szilázsok minősítése területén.
marek-skwira-web.jpg

Marek Skwira

A Limagrain cég lengyel képviseleténél Marek felelős minden kukorica-, kukoricaszilázs-, biogáz- és gabonaprojektért. Folyamatos napi kapcsolatban van a kereskedőkkel, farmerekkel, tréningeket szervez, rendszeresen látogatja a tehéntelepeket. Szenvedélye a kukoricaszilázs és a szilázsok minőségének javítása.
gamos-andras.jpg

Gamós András

1959-ben született Szekszárdon, de tősgyökeres Decsinek vallja magát. A gimnáziumi érettségi után 1977-ben kezdte el főiskolai tanulmányait a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola Általános Állattenyésztési szakán. 1980-ban a Paksi Á.G. központjába került üzemgazdásznak, miközben a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán folytatta tanulmányait. 1987-ben a szíve visszahúzta az állattenyésztéshez, a Paksi Á.G. biritói kerületében szarvasmarha ágazatvezető volt 1992-ig. 1992-ben megkezdte működését a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft., melynek ügyvezetőjévé választották tulajdonostársai, a mai napig ebben a munkakörben dolgozik. Az általa irányított tenyészet 2004 óta 10000 kg fölött, 2009 óta 12000 kg fölött termel. Az elmúlt évek során 46 aranytörzskönyves egyed kapott elismerést 100.000 kg-os termeléséért telepén, és 12 ezüstkannát vehettek át munkatársaival a tejtermelésben legeredményesebb első, illetve több laktációs teheneikért. 2016 novemberében egy Földespusztán tenyésztett üsző 2807 TPI pontra értékelődött genomvizsgálata alapján, ezzel Európa legmagasabb TPI pontszámú egyede lett. A Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületének Elnökhelyettese, szakbizottsági tag. Kétszeres Mestertenyésztő, 2009-ben átvehette az év tenyésztőjének járó aranygyűrűt. Ezen kitüntetések mellett élete legnagyobb sikerének mégis azt könyveli el, hogy munkatársai, tulajdonostársai segítségével  a  nehéz időszakokat átvészelve fenntartották az állattenyésztést Földespusztán, ezáltal biztosítva a telephez kötődő 50 család megélhetését.
jerzsele-akos.jpg

Dr. Jerzsele Ákos

Jerzsele Ákos 2004. december 1. óta az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének munkatársa. 2005-től a Magyar Állatorvosi Kamara tagja. Kutatások terén főleg farmakokinetikai, farmakokinetika-farmakodinámia és bakteriológiai vizsgálatokkal foglalkozik, különös tekintettel a bakteriális rezisztencia kialakulására és terjedésére. 2009-ben védte meg doktori disszertációját, ebben az évben nyerte el PhD fokozatát. 2010-ben Kisállatgyógyász Klinikus Szakállatorvos másoddiplomát szerzett. A Gyógyszertani és Méregtani Tanszéken társszerzőként részt vett az Állatorvosi gyógyszertan I., Állatorvosi gyógyszertan II. és az Állatorvosi gyógyszertan III. szakkönyvek, továbbá az Állatorvosi gyógyszer-rendeléstan és Állatorvosi gyógyszertan egyetemi jegyzet megírásában. Tagja az EAVPT (European Association of Veterinary Pharmacology and Toxicology), az ESVD (European Society of Veterinary Dermatology) és a Magyar Mikrobiológusok Társasága szervezeteknek, valamint a Magyar Állatorvosi Kamarának.

daniele-colombo.jpg

Dr. Daniele Colombo

Daniele Colombo 1973-ban született. Gyermekkora óta szenvedélyesen szereti a mezőgazdaságot, ezért a novarai “G. Bonfantini” Mezőgazdasági Intézetben kezdte meg tanulmányait. Ezt követően a Milánói Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán tanult, takarmányozásra szakosodva. Szakdolgozatát a silókukoricahibridek minőségéről írta. Már tanulmányai alatt gyakorlati tapasztalatokkal mélyítette tudását a Syngenta cégnél. 2000-től a vegyszeres növényvédelem terén szaktanácsadó és a kukoricanemesítés témában technikai asszisztens volt. Doktoranduszként 2004-től újra a Milánói Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának hallgatója. Itt szerezte meg PhD fokozatát állattenyésztésből: doktori dolgozatát a tömegtakarmányok minőségéről írta. 2007 óta az Agricola Marchesina (egy Észak-Nyugat Olaszországban található húsmarha telep) vezetője. A gazdasághoz 3300 szarvasmarha és 700 hektár tartozik. 2001-óta az 1 MW teljesítményű biogázüzem szakmai felügyelője is egyben (a telep összes melléktermékét felhasználják, kombinálva növényi alapanyagokkal).

kruppa-jozsef.jpg

Prof. Kruppa József

Kruppa József címzetes egyetemi tanár, a MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottság tagja, a Kruppa-Mag Kft. ügyvezető tulajdonosa. 20 évesen már öntözéses-meliorációs üzemmérnök, később a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerez agrármérnöki oklevelet (1988), majd ugyanitt 1994-ben Talajtan szaktudományból egyetemi doktorrá avatják. A Debreceni Egyetemen 2001-ben Növénynemesítésből (rozs és tritikálé) szerez PhD tudományos fokozatot. Pályáját TSZ- agronómusként, majd növénytermesztési és meliorációs ágazatvezetőként kezdi – 7 év után a Kisvárdai Növénynemesítő Telepre kerül kutatónak (tudományos igazgatóhelyettes). Itt több fajtát nemesít és több külföldi együttműködéssel megvalósuló programban is részt vesz (USA, Hollandia). 2000-ben a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet igazgatója lesz és a Növénytermesztési Tanszéken oktat, kutat, emellett egyéni vállalkozóként növényt nemesít. 2007-ben – saját elhatározásból – elhagyja az egyetemet, megalapítja a családi vállalkozását (Kruppa-Mag Kft.), de az oktatást címzetesként Debrecenben és Szarvason a mai napig folytatja. 19 könyv szerzője, társszerzője, ebből 10 egyetemeken és főiskolákon engedélyezett tankönyv is.

vargalaszlo.jpg

Dr. Varga László

Dr. Varga László egyetemi docens, a Szent István Egyetem Genetikai Mikrobiológiai és Biotechnológiai Intézetének megbízott igazgatója. Agrármérnöki diplomáját 1981-ben szerezte meg a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. A végzés után először a Kisállattenyéztési Kutatóintézetben Gödöllőn, majd a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet Genetikai Osztályán dolgozott. Kandidátusi fokozatát 1988-ban szerezte meg. Tizennyolc éven keresztül vezette a Géntérképezés Állatokon kutatócsoportot a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban. 2013-ban került a jelenlegi munkahelyére, ahol az Intézeten belül megalapította az Állatgenetikai Kutatócsoportot. Jelenleg két molekuláris háziállatgenetikával és genomikával kapcsolatos tárgyat oktat a SZIE Mezőgazdasági Biotechnológus MSc szakán.

dr-kovacs-peter-resized.jpg

Dr. Kovács Péter

Dr. Kovács Péter állatorvos-doktori diplomáját 2007-ben szerezte a Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Karán. Négy hónapos egri, hatósági állatorvosi tevékenységét követően 2008. május 1-jén kezdett dolgozni a Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Állathigiéniai, Állomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszékén. 2014 óta egyetemi tanársegéd. Aktívan részt vesz az állathigiénia tantárgy elméleti és gyakorlati oktatásában magyar és angol nyelven. Szakmai területe a tejhasznú szarvasmarha állományok tőgyegészségügyi gondozása, helyszíni vizsgálatok és mintavételek segítségével. Valamint vezeti a tanszék mikrobiológiai laboratóriumát, ahol főként tőgyegészségügyi vizsgálatokhoz kapcsolódó minták feldolgozása történik. Kutatási területe a tőgygyulladás megelőzésének és gyógyításának elősegítése, különös tekintettel a Staphylococcus aureus és Prototheca zopfii alga okozta állományegészségügyi problémák megoldására.

jan-riha.jpg

Dr. Jan Řiha

Dr. Jan Řiha elméleti informatikából diplomázott 2005-ben. PhD fokozatát az állati biotechnológia területén szerezte. Húszas éveiben az Állattenyésztési Kutatóintézetben, valamint a brnói Mendel Egyetemen dolgozott. Elsősorban marhahús minőséggel, tejminőséggel, genetikával, képanalízissel és műszaki algoritmusokkal foglalkozott. Vezetője volt 8 kutatás-fejlesztési projektnek ezen a területen, a tejminőség vizsgálata témában pedig a mai napig folytatja a kutatásokat (4 kutatás-fejlesztési programban vesz részt a Bentley Cseh leányvállalatánál). 2010-ben a Cseh Bentley cég vezetője lett (a Bentley Instruments Közép-Kelet Európa részeként). Jelenleg Közép-Kelet Európa egyes országaiban regionális igazgató. Részt vesz a Bentley Instruments céggel az FTIR és ’flow-cytometry’ alapú tejanalízis berendezéseinek fejlesztésében.
mezes-m.jpg

Dr. Mézes Miklós

Mézes Miklós 1977-ben kapott agrármérnöki oklevelet a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, kandidátusi fokozatát 1986-ban, az MTA doktora címet 2000-ben kapta meg, 2010-től az MTA levelező tagja. 1990-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, majd annak jogutódja, a Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszékének vezetője, 1994 óta egyetemi tanár. Kutatási tevékenységének középpontjában a takarmánytoxikológia, azon belül a mikotoxinok hatásainak kutatása áll. Kutatási tevékenysége mellett szaktanácsadási tevékenységet is folytat, főképp a sertéstakarmányozás területén. Nemzetközi szakértői tevékenységet is folytatott 2006-2015 között, mint az EFSA FEEDAP Panel tagja.  Kutatási eredményeit eddig 253 tudományos közleményben tette közzé, továbbá 129 szakmai közlemény szerzője.  Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja és tisztségviselője.
horvath-istvan.png

Horváth István

A Szolnokon élő fejéstechnológiai szakember egy debreceni székhelyű fejő, hűtő és tartástechnológiai eszközöket gyártó és forgalmazó cég értékesítési igazgatója. Gépész, rendszerszervező. Pályafutása során, az elmúlt 33 évben, a világ legjelentősebb fejőgép gyártóival közvetlen kapcsolatba került. Több, mint 400 telep tervezésében, kivitelezésében és üzemeltetési eljárásrendjének kialakításában vett részt szerte a világon. Szakterülete a technológiai rendszerek mérése, elemzése, a fejlesztések rendszerbe illesztése és összehangolása a különböző felhasználói területeken.

janosi-szilard.jpgDr. Jánosi Szilárd
NÉBIH, ÁDI

Állatorvos-doktori oklevelét 1991-ben szerezte meg. 1992-ben kezdett dolgozni a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. 1994-től az Országos Állategészségügyi Intézet Bakteriológiai Osztályának munkatársa. 2006-tól laboratórium-vezetőként dolgozik a jogutód NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának Bakteriológiai Laboratóriumában.
Doktori értekezését „New data to the pathophysiology, clinics and therapy of bovine mastitis” címmel, 2003-ban védte meg az Állatorvos-tudományi Doktori Iskolában. Kutatói aktivitásában a tőgygyulladások mikrobiológiai és endokrinológiai valamint gyógykezeléssel kapcsolatos vonatkozásain túl, jelentős szerepet képvisel a házi- és vadon élő állatok egyéb baktériumok okozta betegségeinek vizsgálata, különös tekintettel az állatok gümőkórjára és más, mycobacteriumok okozta betegségeire, valamint a baktériumok antibiotikum rezisztenciájára.
A fenti témákban rendszeres előadója graduális és posztgraduális képzéseknek.
Kutatási eredményeit 28 magyar nyelvű és 32 angol nyelvű tudományos folyóiratban megjelent szakcikkben, 52, kongresszusi kiadványokban és ismeretterjesztő szakmai folyóiratokban megjelent közleményben foglalta össze, amelyek összesített impakt faktora 48,595. Munkáira 419 független szerző hivatkozott.
 eyal.jpg

Dr. Eyal Misha  Izrael

Eyal Misha a Bolognai Egyetemen szerezte állatorvosi diplomáját. A telepirányító rendszerek fejlesztésére és hatékony  telepi alkalmazására szakosodott.  Kutatási területének középpontjában a tehén egészségének és jóllétének megfigyelése áll, lépésszámlálásra alapozott rendszereken keresztül.

Jelenleg az izraeli ENGS Systems cég kutatásért és fejlesztésért felelős vezető kutató állatorvosa.

szilvi.jpg

Dr. Orosz Szilvia (ÁT Kft.)

Dr. Orosz Szilvia okleveles agrármérnök, mérnöktanár. Középiskolai tanulmányait Miskolcon végezte, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karán szerzett diplomát. Doktori disszertációját 2001-ben védte. 1999-2003. között egyetemi tanársegéd, 2003-2006 között egyetemi adjunktus, 2006-tól 2012-ig egyetemi docens volt a Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszékén. Az oktatás, a kutatás és a szaktanácsadói tevékenység mellett a Takarmányozástani Tanszék laboratóriumának irányítását végezte 10 éven át. Szakterülete a tömegtakarmányok tartósítása és a tejelő szarvasmarha takarmányozása. 2012-től az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriumának vezetője.

dave-davies.jpg

Prof. Dave Davies
Wales

Dave a walesi hegyekben született egy kis faluban 1966-ban. 1988-ban diplomázott mikrobiológusként (BSc) az Aberystwyth Egyetemen. Majd a Manchester-i Egyetem és az IGER (Gyepgazdálkodási és Környezettudományi Kutatóintézet, Aberystwyth) közös programjában szerezte doktori fokozatát bendőmikrobiológia témakörben. Közel 20 évig, 1992-től 2010-ig az IGER vezető kutatója volt silózási témakörben. A kutatóintézetben a silózást érintő minden téma hozzá tartozott: a tömegtakarmányok erjedése és silózása, különös tekintettel a nagy cukortartalmú perjefélékre, a silózási adalékanyagok fejlesztése, a szilázs hatása a bendőfermentációra és az állati termékelőállításra. 2010-ben alapította saját, szaktanácsadási és kutatásfejlesztésben is érdekelt cégét (Silage Solution Ltd.). Sokat utazik Európában, széles körben ismert gyakorló tanácsadó és előadó. 2012-től a Szent István Egyetem címzetes egyetemi professzora. Impakt faktor száma: 75.

dobos-peter.png

Dobos Péter
(Valkon Kft.)

Okleveles mezőgazdasági gépészmérnök, okleveles közgazdász (MSc). 1997-ben szerezte gépészmérnöki diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán. 1995-ben hallgatója volt a hannoveri egyetemnek, és gyakornokként dolgozott a CLAAS betakarítógépgyár fejlesztési részlegén. 2011-ben a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán végzett Befektetés-elemző Szakirányon. 1997 óta foglalkozik mezőgazdasági gépekkel illetve alkatrészekkel. 2006 végéig az Axiál Kft. alkalmazásában, gyakornokként indulva többféle pozíciót betöltött (termékmenedzser, régióigazgató, végül pedig gépüzletág-igazgató), 2007 óta a Valkon Kft. kereskedelmi vezetője.

ragnhild-b.jpg

Ragnhild Borchsenius  Norvégia

Ragnhild 1991-ben szerezte diplomáját a Norvég Természettudományi Egyetemen, növénytermesztésből. Ezt követően 23 évig (1991. és 2014. között) gyakorlati szaktanácsadóként segítette a gazdálkodók munkáját növénytermesztés témában (a hivatalos  állami Norvég Szaktanácsadói Hálózat tagjaként). Két évig (1997-1998-ban) előadásokat tartott a Norvég Tudományegyetemen. Majd 2014-től az Orkel nevű cég marketing menedzsere.

miroslav.png

Dr. Miroslav Ribič Horvátország

Miroslav Ribič a horvátországi Varazdinban született 1970-ben. Vegyipari iskolában érettségizett, majd Zágrábban tanult tovább és 1997-ben állatorvosi diplomát szerzett. 8 évig dolgozott gyakorló állatorvosként, majd ezt követően az Intervet nevű cégnél dolgozott, ahol elsősorban a baromfi és sertés területen végzett marketing feladatokat és technikai segítséget nyújtott a balkáni országokban. 2014-ben csatlakozott az IDEXX-hez, ahol ma is dolgozik, baromfi- és szarvasmarhatermékek továbbforgalmazóinak támogatásával foglalkozik Kelet- és Közép-Európában.
Nős, 3 gyermek édesapja.

szelenyi-zoltan.jpg

Dr. Szelényi Zoltán

2004-ben diplomázott a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. Végzése óta egy évet NKFP ösztöndíjasként, majd 2006-tól pedig teljes állásban az Üllői Nagyállatklinikán, később a jogutód Haszonállat-gyógyászati Tanszék és Klinikán dolgozik. Itt fő feladata a klinikai betegellátásban való részvétel, valamint az üzemi hallgatói gyakorlatok szervezése és bonyolítása. Ezen tevékenységek mellett szaktanácsadással és állatorvosi telepi gondozással is foglalkozik a RougeVet Állategészségügy szolgálat keretein belül immáron több, mint 10 éve. Elsődleges területe a szaporodásbiológia, doktori munkáját is ebből készíti a szarvasmarhák ikervemhességének témakörében. Mindezeken túlmenően mindenfajta állategészségüggyel összefüggő gyakorlati probléma megoldásán dolgozik az ország egész területén.

degen.jpg

Dr. Dégen László
(ÁT Kft.)

Agrármérnök, kutatás-fejlesztési igazgató, 2013-tól az ÁT Kft. munkatársa. Általános agrármérnöki diplomáját és egyetemi (kis) doktori diplomáját a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Mosonmagyaróvári Karán, MBA diplomáját a Debreceni Egyetemen, PhD fokozatát a Kaposvári Egyetemen szerezte. 1982 óta számos helyen dolgozott az állati takarmányozás területén, kutatóintézetben és a takarmányiparban. 1992-2012-ig a Ralston Purina International és jogutódjai, az Agribrands International, majd Cargill Animal Nutrition magyarországi divíziójának volt a kutatás-fejlesztési és minőségbiztosítási vezetője.

jan-van-eys.png

Dr. Jan van Eys
Hollandia

Holland nemzetiségű, Franciaországban élő takarmányozási szakember. A GANS Inc. USA-ban bejegyzett tanácsadó cég tulajdonosa. M. Sc.-jét az Új-Mexikói Állami Egyetemen (USA), PhD fokozatát az Észak-Karolinai Állami Egyetemen (USA) szerezte. Kérődző takarmányozást tanított az Észak- Karolinai Állami Egyetemen (USA). 1986-2001. között a Ralston Purina International,  az átalakulás után az Agribrands International takarmányozási vállalatnál töltött be vezető állásokat a kutatás-fejlesztés területén. A cég kutatás-fejlesztési alelnökeként az egész vállalat kutatás-fejlesztését irányította, St. Luis, MO (USA) székhellyel. Nemzetközi szakértői tevékenységet folytat főként a kutatás, termékfejlesztés és takarmányozás, minőségbiztosítás, takarmánygyártás területén. Számos publikációja jelent meg tudományos lapokban és konferenciákon 30 szenior és több, mint 40 esetben társszerzőként.

luiza.png

Dr. Luiza Fernandes
Olaszország

Luiza Fernandes a brazil Sao Paoloban szerezte állatorvosi diplomáját 2013-ban. Takarmányozásra és takarmányadag-összeállításra szakosodott. 2014 óta az olasz ED&F Man Liquid Products munkatársa, 2015. második felétől európai szakmai tanácsadó. A cég a folyékony takarmányok vezető forgalmazója. Luiza nagy figyelmet fordít a tejelő tehenek takarmányadagjának cukor-kiegészítéséről szóló szakirodalomra. Jelenleg a Wisconsini Egyetemmel és a Bolognai Egyetemmel együtt részt vesz egy nagy kutatómunkában, melynek középpontjában a tejelő tehenek folyékony cukorellátása áll.

jorg.png

Jörg Wesselmann
Németország

Jörg Wesselmann gépészmérnök termékmenedzser a CLAAS GLOBAL SALES GmbH-nál. Egy kis családi farmon született és nőtt fel, pályafutását mezőgazdasági gépszerelőként kezdte. Gépészmérnöki diplomája megszerzése után 2008-ban kezdett el dolgozni a CLAAS-nál. 5 éve az önjáró járvaszecskázók termékmenedzsere és tagja a CLAAS nemzetközi kereskedelmi csapatának.
A termékmenedzseri munka egyik feladata a takarmányüzlet támogatása, tökéletesítése és fejlesztése világszerte. A munkában az igazi kihívás az országok különböző követelményeinek, feltételrendszereinek való megfelelés a betakarítási technológiában. Pl. a fejlett technológiával történő szilázselőállítás első lépéseinek megtétele Indiában, ezzel szemben Magyarországon és Hollandiában a takarmányozással szemben állított nagyon magas követelményeknek való megfelelés.

ross-dale.jpg

Ross Dale, USA

Ross Dale a Shredlage® nevű cég egyik alapító és vezetőségi tagja. A cég a takarmányipar termékeinek és technológiáinak kutatásával és fejlesztésével foglalkozik. Akkor született meg a Shredlage ötlete, amikor Ross egy Missouri állambeli tehenészetben dolgozott tanácsadóként. Roger Olsonnal együtt kezdték kidolgozni a koncepciót. Ross elnöke és tulajdonosa a Nu-Ag/Bosco nevű,  takarmányozással foglalkozó cégnek Oskaloosában, Iowa Államban. Ross 1983 óta készít recepteket, végez termékfejlesztést és szaktanácsadást a Nu-Ag/Bosco-nak, melynek 1991 óta tulajdonosa is. Eredeti szakmája könyvelő, kereskedelmi és üzleti menedzser, de tovább képezte magát és ma már takarmányozási szakértő. Számos egyetemen folytatott tanulmányokat (Iowa Állami Egyetem, Wisconsin Egyetem, Minnesota Állami Egyetem és Illinois Állami Egyetem). Alapító és aktív tagja számos cégnek és technológiának, elsősorban a takarmányiparban; több szabadalom fűződik a nevéhez és számos védjegy birtokosa.

roger.jpg

Roger Olson, USA

Roger Olson a Shredlage® nevű cég egyik alapító tagja és tulajdonosa, aki takarmányozási tanácsadóként, kutató-fejlesztőként és marketing szakemberként egyaránt fontos szerepet tölt be a cég életében. Roger a Wisconsini River Falls Egyetem Állattudományi Karán szerezte alapdiplomáját. Szaktudásának története egy wisconsini tehenészetből indul, ahol Roger felnőtt. Majd egy tehenészeti telepen dolgozott állattenyésztőként különböző kutatási feladatokon, ezt követően takarmányozási témában vezetett kutatásokat,  de volt 1050 tehenet tartó telep tulajdonosa és telepvezetője is. Roger számos  díjat nyert kiváló tejtermelésért, jelentős eredményeket ért el takarmányipari berendezések fejlesztése és forgalomba hozatala terén, valamint egyéb termékek kidolgozásában. Jelenleg Szarvasmarha Specialista  az USA egyik vezető takarmányozási cégénél. Roger és édesapja, Loren nevéhez több szabadalom is kötődik a tömegtakarmány-ipar területén.

steffen-glitz.png

Steffen Glitz,
Németország

Steffen Glitz egy 125 tehenet számláló kis családi farmot vezet a németországi Sabbenhausenben. 2015-ben próbálták először a kukorica betakarítását Shredlage technológiával. Az eredmény őket is meglepte: a szilázs sokkal tömörebb lett és a szemroppantottságát össze se lehetett hasonlítani a korábbi kukoricaszilázséval. Észrevették, hogy a tehenek egészségesebbek, és a TMR-ben a szalma mennyiségét is sikerült csökkenteniük. Összességében, tehenenként 10 kg-mal több takarmányt tudnak megetetni, melynek eredményeképpen 1600 l / nap a plusz tejtermelés. A jövőben már csak a Shredlage technológiát kívánják alkalmazni.

luiz-f.jpg

Dr. Luiz Ferraretto
USA

A brazil származású Dr. Luiz Ferraretto a Sao Paolo-i Állami Egyetem Állattudományi Karán szerzett diplomát 2008-ban. Ezt követően 2009-ben Luiz a Wisconsin Egyetemen lett gyakornok (Madison, Wisconsin Állam, USA), majd 2011-ben mesterdiplomát, később pedig doktori fokozatot szerzett (2015.) ugyanitt, tejelő szarvasmarha témában, a gyakorlati takarmányozás területén.
Csatlakozott a William H. Miner Mezőgazdasági Kutató Intézethez (USA, New York Állam) posztdoktori ösztöndíjjal, mint kutató. Luiz jelenleg a Floridai Egyetem Állattudományi Karának segédprofesszora, kutatómunkájának középpontjában a tejelő szarvasmarha takarmányozása és menedzsmentje áll. Ezen belül az alábbi témák vizsgálatával foglalkozik részletesen: tejelő tehenek keményítő- és rostellátása, a kukoricaszilázs és a nedves kukorica minősége és emészthetősége, egyes élelmiszeripari melléktermékek takarmány-alapanyagként történő használata, valamint aminosav- és takarmány-kiegészítők alkalmazása.

matis-gabor.jpg

Dr. Mátis Gábor

Mátis Gábor 2009-ben szerzett állatorvos-doktori oklevelet a SzIE Állatorvos-tudományi Karán, végzése óta folyamatosan a Kar, illetve az újra önálló Állatorvostudományi Egyetem Biokémiai Osztályának munkatársa, 2015 óta egyetemi adjunktus. Az Anyagcsere-biokémiai Kutatócsoport tagjaként elsősorban primer bendőhám- és májsejttenyészeteken végzett in vitro kísérletekben, valamint a butirát mint epigenetikusan aktív takarmánykiegészítő metabolikus hatásait vizsgáló kutatásokban vett részt. Doktori (PhD) fokozatát 2013-ban szerezte meg „Effects of butyrate on hepatic epigenetics and microdomal drug-metabolizing enzymes in chicken” című értekezésének eredményes megvédésével. A kutatómunka mellett folyamatosan aktívan részt vesz az Állatorvosi biokémia tantárgy oktatásában, előadásokat és gyakorlatokat tart magyar, angol és német nyelven, valamint oktatja a Patobiokémia és Génsebészet c. fakultatív tantárgyakat.

bert-v-n-kl.jpg

Dr. Bert van Niejenhuis Hollandia

A fiatal holland állatorvos szülei egy tehéntelepen nőttek fel, így gyermekkorában Bert a szünidő nagy részét nagyszülei birtokán töltötte. Állatorvosi diplomáját Ütrechtben szerezte. A diploma megszerzése után két hónapot egy orosz tehenészetben töltött el egy Pataegészségügyi Program keretében. Majd egy hónap állatorvosi gyakorlat következett a Kaliforniai Egyetemen. 2007-ben állati termék előállításra szakosodott. Ezt követően megkezdte munkáját egy magánállatorvosi praxisban, ahol 90%-ban tejelő szarvasmarhákkal foglalkozott. 2011-től ennek a praxisnak társtulajdonosa lett.
2008-ban csatlakozott a CowSignals (Jelez a tehén) csapatához és tart azóta is előadásokat Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. 2014-től a CowSignals Mester Trénere, valamint PeopleSignals trénerként is tart előadásokat és szervez workshopokat. 2010 és 2013 között egy állatorvosi szakértő csapat elnöke. 2010 és 2014 között nagyállatokkal foglalkozó holland állatorvosok részére évente megrendezett konferencia szervezőbizottsági tagja.
Dr. Hoffmann Richárd a Kaposvári Egyetem adjunktusa. Szakterülete tömegtakarmányok termesztése, gyepgazdálkodás és szántóföldi növények tápanyag-gazdálkodása. A témákban oktat, kutat és rendszeresen publikál.
keszthelyi-sandor.jpg

Dr. Keszthelyi Sándor

Dr. Keszthelyi Sándor a Kaposvári Egyetem habilitált egyetemi docense, emellett növénytermesztő családi vállalkozó. Szakterülete a növényvédelmi állattan, ezen belül is a kukorica ízeltlábú kártevőinek ökológiai, kártételi és védekezési kutatásai.E terület kutat, oktat, publikál.
rafai.jpg

Dr. Rafai Pál

Dr. Rafai Pál 1963-ban szerzett summa cum laude minősítésű diplomát az Állatorvostudományi Egyetemen. A Bicskei Állami Gazdaságban szerzett gyakorlati munkát követően 1964-ben meghívást kapott az Állatorvostudományi Egyetem Állathigiéniai Tanszékére, ahol előbb tanársegéd, majd adjunktus, később docens és 1990-től egyetemi tanár és a nevezett tanszék vezetője 2004-ig. 2013-ban Professor Emeritus címmel tisztelték meg. 1997-ben kandidátussá, 2003-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia Doktorává avatták. Kutató munkája előbb a sertések és baromfik környezet-élettani igényeinek vizsgálatához kapcsolódott, később a stressz illetve egyes környezeti tényezők, közöttük egyes tartási és takarmányozási tényezők, beleértve a trichotecén vázas mikotoxinok, sertések és másfajú házi állatok immunaktivitása kötötti összefüggések feltárására irányult. Hat könyv szerzője, illetve társszerzője. 15 könyvfejezetet, 8 egyetemi jegyzetet és több mint 200 magyar, illetve idegennyelvű szakközleményt írt.

foto-ce-2014.jpg

Dr. Christoph Egli
Svájc

Dr. Christoph Egli  1994-ben szerezte állatorvosi diplomáját a Berni Egyetemen (Svájc), majd itt doktorált 2001-ben. Négy évig gyakorló állatorvosként dolgozott különböző telepeken és szerzett tapasztalatokat a szarvasmarha-, a sertés és a lóegészségügy területén. 2000-ben termékmenedzser lett a svájci MSD cégnél, ahol elsősorban állatgyógyászati és diagnosztikai termékekért volt felelős. 2002-ben csatlakozott a Bommeli Diagnosztikához, mint kereskedelmi, marketing és technikai vezető. 2004-ben, amikor az IDEXX megvette a Bommeli Diagnosztikát, Dr. Egli az IDEXX  európai állatdiagnosztikai marketingmenedzsere lett. Jelenleg az IDEXX Szarvasmarha-vonalának kiemelt marketingvezetője globális szinten. Dr. Egli nagy tapasztalattal rendelkezik a szarvasmarha betegségeinek kontrollja és mentesítő programjai terén, valamint a szaporodásbiológia témában.
 matyovszkyb.jpg

Dr. Matyovszky
Balázs

1998-ban végzett a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen. 2 évig a fővárosban kisállat praxisban dolgozott, majd szülővárosába költözve 2000.márciusa óta megbízói szerződéssel látja el a Taxbi Kft. nagyüzemi Holstein fríz tejelő állományát. 2003-tól a kisállat rendelőjét is fokozatosan fejlesztette, jelenleg dr. Solymár Dániel állatorvos kollégával és két asszisztenssel vegyes (kis és nagyállat) praxist lát el Zalaegerszegen és környékén.
2015 szeptemberétől Kérődző-egészségügyi szakállatorvos. Praxis tapasztalataival törekszik az állatorvosképzés segítségére lenni, rendszeresen fogad hallgatókat gyakorlatokra.Publikált tudományos munkái:
A paratuberkulózis kártétele és ellene való védekezés egy hazai nagyüzemi holstein-fríz tehenészetben.
A bal oldali oltógyomor-helyzetváltozás (OHV) által okozott veszteségek és a műtéti megoldás gazdasági elemzése egy nagy létszámú tehenészetben.
Dr. Péter Katalin 1980-ban végzett az Állatorvostudományi Egyetemen. Ezután vegyes vidéki praxis mellett nagy gazdaságokban hús- és tejelő szarvasmarha állományok, juh és baromfi állományok ellátását végezte.

Később kirendeltségi,  majd laborvezető állatorvosként dolgozott, majd megyei élelmiszerhigiénikus főállatorvos és állatvédelmi felügyelő lett. 2011-től a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságán az Állatvédelmi Osztály vezetője.  Szakállatorvosi diplomáját élelmiszer mikrobiológiából szerezte.

Illés László 5 éve a Galgamenti Mezőgazdasági Kft. állattenyésztési igazgatója. 25 éve dolgozik állattenyésztési vezetőként, 20 éve pedig 1. számú állattenyésztési vezetőként. A Nógrád megyei Új Május 1. Mezőgazdasági Szövetkezetnél kezdte pályafutását, ahol először telepvezetőként, majd főágazat vezetőként dolgozott. 1998-2011 között volt az Agroméra Zrt. fő ágazatvezetője. Jelenlegi munkahelyén, a Galgamenti Mezőgazdasági Kft-nél 710 tehénért és szaporulatáért felelős.
 judd-heinrichs.jpg

Dr. Jud Heinrichs
USA

Dr. Jud Heinrichs 1982 óta dolgozik a Penn State Egyetemen. Kutatóként és szaktanácsadóként szakterülete általában véve a szarvasmarha takarmányozás 3 kiemelt témában: tömegtakarmányok, borjúnevelés és az üszők takarmányozása. Kutatási programja lefedi mindhárom területet a gyártók, a vidéki képzések, a takarmányipar és az állatorvosok vonatkozásában. Judnak az üszőnevelés és menedzsment iránti szakmai érdeklődése lehetővé tette, hogy részt vegyen számos üszőállomány tanulmányozásában, valamint hogy megreformálja a ‘Holstein-mérőszalagot’, melyet ma már a világon mindenhol használnak. Az üsző menedzsment és takarmányozás területén világszerte ismert és első számú szaktekintélynek számít. A Penn State Separator egyik feltalálója, mely eszközt a takarmányos szakemberek és kutatók az egész világon használják. A takarmányadag fizikai szerkezetének vizsgálata egy másik lényeges pontja kutatómunkájának. A ‘Tejelő tehén takarmányozása’ (Dairy Nutrition) című honlapja a Google kereső programjában folyamatosan az első helyen található, mivel nagy számú szakmai publikáció, kalkuláció, videó található rajta, de a Penn State Tejtermelő Hírlevél (Penn State Dairy Digest Newsletter) is itt olvasható.

2008-ban, majd 2015-ben egy-egy teljes kutatóévet töltött el a Bolognai Egyetemen a fizikailag hatékony rost szükségletének tanulmányozásával a tejelő tehenek takarmányozásában. 1992-ben a USDA-val (Coloradoban) részt vett a Nemzeti Üsző Értékelési Rendszer elnevezésű projekt kidolgozásában. Több mint 160 tudományos szakcikk, számos könyvfejezet és ismeretterjesztő szakcikk szerzője az állomány-menedzsment (növendéknevelés) és takarmányozás témakörben.

felipe-pp-image.jpg

Dr. Felipe Pino
Chile

Dr. Felipe Pino állatorvosként diplomázott a Chilei Állami Egyetemen. Doktori fokozatát a Pennsyilvaniai Állami Egyetem Állattenyésztési Tanszékén szerezte. Szakterülete a precíziós takarmányozás és az üszők rostemésztése. Dr. Pino azt tanulmányozta, hogy az adagolt etetés és az étvágy szerinti takarmányozás milyen hatással van az adag táplálóanyag-emészthetőségére üszőben.

Letölthető előadások 2022.

Június 1-2.

Prof. Alex Bach: A szubklinikai hipokalcémia előfordulása tejelő állományokban 

Prof. Alex Bach: A szubklinikai hipokalcémia és az ellés után előforduló betegségek közötti kapcsolat

Dr. Bill Prokop: A hipokalcémiáról tartott előadások összegzése

Dr. Orosz Szilvia: Az év kukoricaszilázsa 2021.

Dr. Könyves László: A szubklinikai hipokalcémia előfordulása Magyarországon. A monitoring jelentősége és lehetőségei a védekezésben

Dr. Szelényi Zoltán: A szubklinikai hipokalcémia következményei – hazai adatok

Dr. Orosz Szilvia: Az előkészítő csoport ásványianyag-ellátásának hazai takarmányozási gyakorlata

 

Február 23-24.

Szabó István: A cirok „működése” a szántóföldön: a termés-biztonság élettani alapjai

Balogh László: Ciroktermesztés a növénytermelő szemszögéből

Vajda Péter: A BMR és a szemes cirok, mint költséghatékony lehetőség a tejelő tehén takarmányozásában

Fazekas Miklós: „Kicsi a Monster, de erős” – Hazai tapasztalatok a brachytikus BMR cirkokkal

Dr. Horst Auerbach: A rozs és az egyéb nagy nedvességtartalmú tavaszi betakarítású szilázsok biztonságos tartósítása

Michael Noonan: Proaktív silótartósítás, ami megváltoztatja a szilázs és a TMR minőségét is

Dr. Orosz Szilvia: Az év tömegtakarmánya 2021. díj átadása

Szabó István: A kukorica alkalmazott növényélettana

Dr. Parádi István: Növényi stresszélettan: a szárazságstressz

Dr. Posta Katalin: Talajmikrobiológia az Aspergillus szemszögéből, Aspergillus-elleni talajvédelem

Dr. Varga Zsolt: A kukoricatermesztésben szerepet játszó penészgomba fajok és azok jelentősége

Dr. Varga Zsolt: Az Aspergillus fajok elleni integrált védekezés lehetőségei a gyakorlatban

Kurusa Tamás: Ha a célok közösek, avagy az állattenyésztés és a növénytermesztés kapcsolata a Hód-Mezőgazda Zrt-nél 2021-ben

 

Letölthető előadások 2021.

Szeptember 15-16.

Johan Hoogendoorn: A borjúnevelés takarmányai a gyakorlatban: folyékony takarmányok

Johan Hoogendoorn: A borjúnevelés takarmányai a gyakorlatban: szilárd takarmányok a 180. életnapig

Bakos Gábor: A borjú- és növendéknevelés gazdasági kérdései

Fórián Zoltán: Takarmány, Te drága!

Harcz Zoltán: Helyettesítő termékek a tejpiacon

Dr. Búza László: Az antibiotikumok és a fertőtlenítőszerek használatáról

Dr. Vass-Bognár Barbara: A borjúnevelés állategészségügyi kihívásai

Dr. Szőllősy Gábor: Két kísérlet a szürkemarha megmentésére

ÖSSZES ELŐADÁS LETÖLTÉSE EGYBEN

 

Letölthető előadások 2020.

Március 4-5.

Dr. Orosz Szilvia: A cirokfélék és a szudánifű hazai megítélése a múltban és napjainkban

Thomas Francis Kilcer: A BMR cirokfélék, a szudánifű és a cirok-szudánifű hibridek gyakorlati tapasztalatai az USA-ban

Fazekas Miklós: A szudánifű hazai tapasztalatai  – a hazai nemesítő szemével

Kontró József: Egy korszerű ciroktípus gyakorlati tapasztalatai hazánkban

Michel Lepertel: Egy tömegtakarmányokra alapozott és a fenntarthatóságot szolgáló gazdasági modell bemutatása

Dr. Orosz Szilvia: A tömegtakarmányok evolúciója hazánkban 2007-től napjainkig

Thomas Francis Kilcer: Korai betakarítású gabonaszilázsok és a kettős termesztés gyakorlati tapasztalatai az USA-ban

Dr. Orosz Szilvia: Az év tömegtakarmánya 2019. díj átadása

ÖSSZES ELŐADÁS LETÖLTÉSE EGYBEN

 

Letölthető előadások 2019.

November 27-28.

Előadások:

Prof. Alex Bach: Borjúnevelés: takarmányozási és menedzsment szempontok választás előtt

Prof. Alex Bach: Borjú- és üszőnevelés: takarmányozási és menedzsment szempontok választás után

Dr. Dégen László – Dr. Monostori Attila: Az acidózis és ketózis monitoring a korrigált tejzsír-tartalom függvényében

Fórián Zoltán: Tejpiaci kilátások

Bakos Gábor: Guruló forintok

Dr. Ózsvári László: A bioterrorizmus története és jelentősége

Dr. Bill Prokop: A sikeres tejgazdaság: mi az, ami igazán számít? Hogyan lettek a legjobbak: mi az, ami igazán számít?

ÖSSZES ELŐADÁS LETÖLTÉSE EGYBEN

 

Szeptember 18-19.

Előadások:

Prof. Marcia Endres: Mik a fejőrobotos fejés ismérvei és hogyan kell a fejőrobottal dolgozni?

Prof. Marcia Endres: A tehén takarmányozása a fejőrobotos rendszerekben

Jan Gondek: A szabad tehénforgalmú robotfejés és takarmányozás gyakorlati tapasztalatai

Dr. Kovács Péter: A tőgygyulladás diagnosztikája és kezelése robotizált fejőrendszerekben

Stieneke IJdema: Hogyan értünk el jelentős javulást a tőgyegészségben a Lely Dairy XLsegítségével?

Stieneke IJdema: Lely DairyWise farm menedzsment: a lean módszer alkalmazása a tehenészetekben – dán tapasztalatok

Dr. Abonyi Tamás: Az IBR aktuális kérdései

Dr. Búza László: Szarvasmarha a vágóhídon

Dr. Monostori Attila – Dr. Kenéz Árpád: Fertőző szarvasmarha betegségek vizsgálati eredményei az ÁT Kft. Tejvizsgáló Laboratóriumától

ÖSSZES ELŐADÁS LETÖLTÉSE EGYBEN

 

Június 5-6.

Előadások:

Dr. Estela Uriarte: Kukoricaszilázs meleg égövön: a szántóföldtől a silódepóig

Dr. Estela Uriarte: Kukoricaszilázs meleg égövön: a silódepótól az etetőasztalig

Dr. Erica Benjamim da Silva: A kukoricaszilázs aerob stabilitásának javítása: kihívások és a legújabb eredmények

Dr. Erica Benjamim da Silva: A kukoricaszilázs aerob stabilitásának javítása kémiai adalékanyaggal  nem  ideális körülmények között

Robert van Buuren: Nedves melléktermékek a tejelő tehén takarmányozásában

Vajda György: Nedves melléktermékek tárolása és tartósítása hazai üzemi körülmények között

Dr. Orosz Szilvia: Az év kukoricaszilázsa 2018.

Prof. Andrea Formigoni: A tejelő tehén szénhidrátellátása (keményítő, cukor, emészthető rost és struktúrrost)

Dr. Greg Penner: A cukor használata tejelő teheneknél

Dr. Greg Penner: A cukor mint funkcionális takarmánykomponens

Dr. Luiza Fernandes: A cukor szerepe a tejelő tehén takarmányozásában: összefoglalás

ÖSSZES ELŐADÁS LETÖLTÉSE EGYBEN

 

Február 27-28.

Előadások:

Prof. Dan Undersander: A lucerna a nemzetközi gyakorlatban

Prof. Dan Undersander: A korai betakarítású gabona- és keverékszilázsok a nemzetközi gyakorlatban

Fazekas Miklós: A szudánifű korszerű hasznosítási lehetőségei a nagy termelésű tejelő állományokban

Dr. Horst Auerbach: Clostridium a szilázsokban: forrás, hatás és a megelőzés lehetséges technológiája

Dr. Horst Auerbach: Silózási adalékanyagok, melyekkel csökkenthetjük a Clostridiumok szaporodását az alacsony szárazanyag-tartalmú  és nehezen erjedő szilázsokban

Dr. Horst Auerbach: Korai betakarítású gabonaszilázsok

Dr. Orosz Szilvia: Az év tömegtakarmánya 2018. díj átadása, a 2018. év áttekintése

Bognár László: HUNGENOM PROJEKT I. – A genomikai tenyészérték-becslés alapú precíziós tenyésztési program bemutatása

Dr. Jan van Eys: Bendővédett takarmánykiegészítők a tejelő tehén adagjában (védett aminosavak, vitaminok és más komponensek)

Dr. Per Theilgaard: Új módszer a hipokalcémia megelőzésére tejelő teheneknél

ÖSSZES ELŐADÁS LETÖLTÉSE EGYBEN

Húsmarha Szeminárium - Gödöllő, 2020. február 4.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A RENDEZVÉNYRŐL

Időpont: 2020. február 4. (kedd)
Helyszín: Tudástranszfer-központ (Mezőgazdasági Gépmúzeum mellett)
Gödöllő, Szent-Györgyi Albert u. 6.

A rendezvény továbbképzés jellegű, technológia- és gyakorlatorientált, ezért elsősorban gyakorló szakembereket várunk. A tematikát úgy állítottuk össze, hogy az alapfokú végzettségtől a felsőfokú végzettségig mindenki kapjon hasznosítható információkat a nap folyamán. Természetesen a rendezvény mindenki számára nyitott, külön köszöntjük az agrárhallgatókat a közép- és felsőfokú szakképzésből egyaránt.

A jelentkezés feltételei: 

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük írásban jelezze az ÁT Kft. honlapjáról (www.atkft.hu) letölthető regisztrációs lapon.
A regisztrációs lap letölthető <<  INNEN >>

A regisztrációs lapot kérjük megküldeni e-mailben a szeminarium@atkft.hu e-mailcímre. 

Csak aláírt és lepecsételt regisztrációs lapot tudunk elfogadni!

Jelentkezési határidő:

A rendezvényre történő regisztráció végleges határideje: 2020. január 31.

Részvételi díjak:
o 2020. január 20-ig történő előregisztráció esetén a részvételi díj: 15.000 Ft + ÁFA / fő
o 2020. január 20. után történő regisztráció esetén: 20.000 Ft + ÁFA / fő

További információ: Rácz Henriett (+36 20 329-5227, szeminarium@atkft.hu), www.atkft.hu

Húsmarha Szeminárium szakmai program

Robot Nap - Gödöllő, 2019. július 3.

Részvétel:

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs lap letölthető << INNEN >>

 • Jelentkezési határidő: 2019. június 28.
 • Részvételi díj:
  • Kedvezményes előjelentkezés június 21-ig: 18.000 Ft + ÁFA
  • Június 21. után a részvételi díj: 22.000 Ft + ÁFA
 • Költségtérítés módja: számla ellenében átutalással a rendezvényt megelőzően.

További információ: Rácz Henriett (+36 20 329-5227, szeminarium@atkft.hu).

boci-PNG
Gyepápolási Szakmai Nap - Gödöllő, 2019. május 21.

Kedves Kollégák!

Kevés ilyen száraz őszünk és tavaszunk volt az elmúlt 10 évben, mint idén. A klímaváltozással foglalkozó előrejelzések (Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017) pont az ellenkezőjét jósolják nekünk: A nyári aszályhajlam várható fokozódása összességében csak a tavaszi vetésű szántóföldi növények esetében eredményez jelentős mértékű termésátlag-romlást, az őszi vetésű szántóföldi növények várhatóan még javuló termésátlagokat is elérhetnek a század utolsó harmadára.” Ebben az őszi-tavaszi szezonban ez másként van. A klímaváltozás most azt bizonyítja, amire a legnehezebb készülni: a változékonyságot. Egyik év ilyen, másik év olyan. Sajnos sok területen kelésgyenge a rozs, a tritikálé és az olaszperje is, de még a lucerna is érintett. Pedig már elindultak a kaszák… Paks környékén (a meleg délen) van olyan tehenészeti telep, ahol a rozs már a depóban van. Sajnos ugyanis az aszály várható következménye a korai szárbaszökés. Aki a tehénnek készíti a korai betakarítású szilázsát, ott lehet, hogy kis hozammal kell majd lehozni a növényt, az idő előtti kalászolás miatt.
A Húsmarha Szemináriumon megfogalmazódott az igény egy Gyepápolási Napra. Februárban még nem tudtuk, hogy meg tudjuk-e szervezni, de az összefogás meghozta az eredményét (az ÁT Kft., a Szent István Egyetem – ÁTTI Gyepgazdálkodási Műhely, a GAK Szárítópusztai Növénytermesztési Bemutató- és Tanüzem, a Güttler Kft. és az Agro-Largo Kft. együttműködésével). Örömmel adjuk hírül, hogy május 21-én a Szarvasmarha-ágazati Szeminárium keretein belül megrendezésre kerül egy különleges Gyepápolási Nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutató is lesz. A rendezvény 1 napos, és Gödöllőn lesz a Tudástranszfer-központban. Mindenkit várunk szeretettel, kollégákat a tehenészetekből (mert őket is érinti ám ez a téma, annak ellenére, hogy kicsit elhanyagoljuk), húsmarhatartókat (nekik ez ’húsbavágó’ kérdés), a juhászokat, a gyep felújításában és karbantartásában érintett cégeket, és természetesen a diákokat.

A részletes programot a Szakmai program menüpont alatt, a jelentkezés technikai részleteit pedig a regisztráció menüpont alatt találják meg.

Részvétel:

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs lap letölthető << INNEN >>

 • Jelentkezési határidő: 2019. május 15.
 • Részvételi díj:
  • Kedvezményes előjelentkezés május 5-ig: 15.000 Ft + ÁFA
  • Május 5. után a részvételi díj: 25.000 Ft + ÁFA
 • Költségtérítés módja: számla ellenében átutalással a rendezvényt megelőzően.

További információ: Rácz Henriett (+36 20 329-5227, racz.henriett@atkft.hu).

Támogatóink