A könyvről…

Az Állati Növénykert, avagy a növényvilág állatkertje c. könyv 2013-ban jelent meg egy pályázat keretében. Óriási sikere volt Kenéz Árpád könyvének, és a példányok gyorsan fogytak, majd teljesen elfogytak.
Az ÁT Kft. elhatározta, hogy újra kiadja a könyvet és segítséget nyújt a szerzőnek abban, hogy a könyv folytatása is megjelenhessen, mely az állattenyésztéshez kapcsolódó növényneveket gyűjti csokorba.
Az újra kiadott első rész már megvásárolható az ÁT Kft.-nél. Részletek a Megrendelés menüpontban.

Ajánlás

„Tanításra ismeret, nevelésre hivatás szükséges.”

Karády Ignác

A mai kor embere kicsit hadilábon áll a természettel. Már-már elcsépeltnek hatnak a „fenntartható fejlődés”, az „ökológiai lábnyom” fogalmak, valamint a „jövő nemzedékek fennmaradása”, azonban mégis meg kell állni egy pillanatra és elgondolkodni: hová is tartunk? Egyre nagyobb házakat építünk, egyre gyorsabb autókat gyártunk, egyre nagyobb energiaéhséget generálunk, de azzal nem foglalkozunk, hogy a környezetünk, az élővilág milyen módon reagál ezekre az önző fejlesztésekre. De hogyan is foglalkoznánk, ha azt sem tudjuk, hogy mi az, amit a tevékenységünk veszélyeztet. Az úgynevezett hagyományos ökológiai tudás, amelyet egykor az ember magába szívott a földműveléssel, állattenyésztéssel, de akár a kisiparos mesterségekkel, magával a létezéssel, mára kivesztek. A televízió már nem a legfőbb ismeretterjesztő média, hanem egy jól működő agymosoda, amelyben órákat töltünk nap mint nap, miközben egyre távolabb sodródunk a természettől és azzal sem vagyunk tisztában, hogy milyen élőlények a társaink ebben az igencsak rövid földi életben.

Ez a kis könyvecske, az elveszett hagyományos ökológiai tudás pótlásában kíván segíteni olyan módon, hogy a minket körülvevő vadon élő növényeket mutatja be szöveges leírással. A hazánkban őshonos növények közül azt a csoportot dolgozta fel a szerző, amely nevében valamilyen állat is szerepel. Leírásai nyomán azt is megtudhatjuk, hogy milyen rafinált paraszti gondolkodás vezetett a nevek kialakulásához. Mindeközben a szerző elmés verseivel szórakoztat bennünket hogy művészet, tudomány és néprajz összefonódjon. A szerzőhöz, aki hivatásul választotta a botanikát, közel áll az irodalom, rendszeresen tárja nagy közönség elé műveit. Jelen kötetének festőelemeként a limerickeket választotta, amelyek olyan kötött formájú ötsoros versek, amelyek abszurditásuk miatt humorosak. A szerző kreativitásának termékei a limerickekhez fűződő mókás ábrák is, amelyeket mind maga rajzolt.

Közel 15 éve fűz minket kiváló barátság e könyv szerzőjéhez, így bátran ajánljuk művét minden iskolába járónak, akár üljön a padban, akár álljon a katedrán (de akár állhat a padon vagy ülhet a katedrán is), továbbá környezeti nevelőknek és neveltjeiknek, táboroztatóknak és táborozóknak, szülőknek és gyerekeknek, botanikusoknak és nem botanikusoknak, a művészetek iránt érdeklődőknek, a szórakozni vágyóknak, egyszóval mindenkinek 1-től 111 éves korig.

Szabó Máté és Saláta Dénes

Előszó

A Szent István Egyetem környezetgazdálkodási agrármérnöki szakán végeztem 2008-ban.

Környezeti neveléssel 2004 ás 2008 között foglalkoztam környezetvédelmi aktivistaként. Általában a természetismereti, növénytani és erdészeti jellegű terepi vezetéseket kaptam feladatul a Környezetvédelmi (Zöld) Szakkollégium és a GATE Zöld Klub Egyesület önkénteseként. Később növényismereti célzattal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Gödöllői Helyi Csoportja által szervezett Bika-tavi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor (BITOT) keretén belül vezettem gyerekeket kisebb túrákra. Erdei iskolai programban is részt vettem szülőfalumban, Mártélyon, ahol néhány alkalommal szintén növénytani ismereteket oktattam 10-14 éves gyermekeknek.

A fent említett foglalkozásokon feltűnt, hogy a növények neve nagyon gyakran tartalmaz érdekes állatneveket, állatokhoz kapcsolódó szavakat. Sokszor egyértelműek ezek az utalások, hiszen a saját szemünkkel láthatjuk, hogy miért az a növény neve ami (pl. gólyaorr). Bizonyos esetekben viszont igencsak érdekes magyarázatot lehet hozzáfűzni a növény alaktani bemutatásához, nevének kialakulásáról, eredetéről. Egy ilyen koncepcióval vezényelt terepi séta bizonyára nagyobb eséllyel köti le a fiatalokat. E könyvecske és a növénytan oktatásának ilyen irányú alakítása az egyik BITOT alkalmával fogant meg az agyamban.

Az Állati növénykert elnevezéssel is az volt a célom, hogy sejtelmes mivolta mellett valamiféle irányvonalat is nyújtsak az adott programon részt vevő gyerekeknek. Ezzel a címmel meghirdetett terepi növénytani oktatást nagyobb érdeklődés övezheti, mint, ha egyszerűen Botanika, vagy Növénytan címet adnánk a kirándulásnak.

E könyvvel szeretnénk hozzájárulni a felnövekvő generáció ismeretanyagának bővítéséhez éppúgy, mint egykori, már a múlt homályába vesző, „szép csengésű”, találó magyar növényneveink megőrzéséhez. Ezek az elnevezések és népi változataik ugyanúgy nemzeti kincsünk, mint maga a magyar nyelv, a népviselet, a kultúra. Őrizzük hát meg őket a jövőnek!

A könyvet felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt ajánlom, hiszen érdekességek minden korosztály számára fellelhetőek a sorok között, valamint a fotókon és illusztrációkon.

A növénynevekben szereplő állatfajok tiszteletére limerick típusú versecskéket írtam, amelyek fellazíthatják a száraznak tűnő botanikai részeket. Ez egy olyan angolszász versforma, mely igen kötött szerkezetű (5 sor, AABBA rímkép, szótagszám 8-8-6-6-8 vagy 9-9-7-7-9) és általában vicces hangvételű.

Végezetül pedig hálámat és köszönetemet szeretném kifejezni a fotókért és a segítségért Dr. Turcsányi Gábornak és nejének, Dr. Siller Irénnek, valamint egykori botanika gyakorlatvezetőmnek és konzulensemnek, mentoromnak Dr. Malatinszky Ákosnak. Rajtuk kívül köszönettel tartozom még Bajor Zoltánnak, Korda Mártonnak és Tóth Györgynek a kiadvány számára átnyújtott fényképeikért.

E könyvet tehát bátran ajánlom minden természetet, növényeket, állatokat kedvelő embernek és emberpalántának.

Dr. Kenéz Árpád

Megrendelés

A könyv fogyasztói ára: 2990.- Ft.
HÚSVÉTI AKCIÓ!!!
Április 22-ig a könyv akciós áron, 2500 Ft-ért rendelhető!

10 db vagy 10 db fölötti megrendelés esetén további 20% kedvezményt biztosítunk!

A könyvet Rácz Henriettnél lehet megrendelni (racz.henriett@atkft.hu, 20/329-5227).

Kérjük, hogy a rendelés során szíveskedjenek megadni a szállítási és a számlázási címet egyaránt.

A postaköltség a megrendelőt terheli. A könyv fizetése utánvéttel történik. 10 ezer Ft fölötti megrendelés esetén a postaköltséget átvállaljuk!

Személyes megrendelésre és átvételre Gödöllőn, az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.-nél van lehetőség.

Cím: 2100 Gödöllő, Dózsa György út 58.

A könyv kiajánlója letölthető << ITT >>