Hírek

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS

December 20-23.

Normál nyitva tartás: 7:00-16:20-ig, mintaátvétel 14:30-ig.

  • Aflatoxin M1 kimutatás: kedden és csütörtökön, a minták legkésőbb ezeken a napokon 11 óráig érkezzenek be a laboratóriumba.
  • Aflatoxin B1 kimutatás takarmányokból: hétfőn és csütörtökön lesznek a vizsgálatok.
  • Állategészségügyi vizsgálatok: folyamatosan zajlanak majd ezen a héten.
  • Mikrobiológiai vizsgálatok: mintákat legkésőbb december 20-án tudunk úgy átvenni, hogy még 2021-ben kiközöljük az eredményeket. Az ez után bejövő mintákat lefagyasztjuk és csak az újévben indítjuk el a vizsgálatokat.
  • Vemhességi fehérjék kimutatása: csak csütörtökön lesz! A minták legkésőbb előző napon érkezzenek be a laboratóriumba.

December 27-28.

Rövidített nyitva tartás: 7:00-13:00-ig, mintaátvétel 11:00-ig.

  • Aflatoxin M1 kimutatás: csak kedden (december 28) és csak azoknál a mintáknál, amelyek legkésőbb aznap, 11 óráig beérkeznek a laboratóriumba.
  • Aflatoxin B1 kimutatás takarmányokból: csak hétfőn lesznek vizsgálatok, majd az újévben január 4-től.
  • Állategészségügyi vizsgálatok: mintákat legkésőbb csak december 27-én áll módunkban átvenni. Vagy még aznap, vagy másnap végezzük el a vizsgálatokat.
  • Mikrobiológiai vizsgálatok: ezeken a napokon már nem végzünk ilyen vizsgálatokat.
  • Vemhességi vizsgálatok: szintén csak december 28-án lesznek, de ehhez a mintáknak legkésőbb előző napon be kell érkezniük a laboratóriumba.

A Tejvizsgáló Laboratórium 2021. december 29-től 2022 január 4-ig zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben, egészségben gazdag új évet kíván az ÁT Kft. Tejvizsgáló Laboratóriumának csapata.

Kedves Kollégák!

A gyenge kukoricahozam, az alacsony keményítőtartalom idén aflatoxinhelyzettel együtt érkezett. Kérem nézzék meg a csatolt cikk 3. táblázatát, mely a kritikus (nem hivatalos) aflatoxin B1 értékeket mutatja be. Segítségükre lehet. Továbbá letölthetnek egy mikotoxinkalkulátort, aminek a segítségével kiszámolhatja a TMR és a tej várható aflatoxintartalmát, illetve megkeresheti a főbb aflatoxin-forrásokat a takarmányadagban a mért aflatoxin B1 értékek és a takarmány napi etetett mennyiségének ismeretében. Fontos, hogy az aflatoxin B1 értékek összeadódnak, tehát több terhelt komponens esetében az egyedi határértékek érvényüket vesztik és ekkor különösen érdemes használni a mikotoxin-kalkulátort a főbb források kiszűréséhez! Méréseink szerint a 2021-ben betakarított kukoricaszilázs, szemes szárított kukorica és a nedves kukorica a fő aflatoxinforrás, de mértünk jelentős aflatoxintartalmat olaszperje-szilázsban és moharszilázsban is! Ezért javasoljuk, hogy etetés előtt méressék meg valamennyi tömegtakarmányuk és a szemes kukorica/nedves kukorica aflatoxin B1 tartalmát, valamint számoljanak a nedves melléktermékek közölt értékeivel is.

 Kitartást kívánunk, nehéz idők előtt állunk!

Üdvözlettel,
Kövesdi Zsolt és Orosz Szilvia

Aflatoxin vészhelyzet c. írásunk (Partnertájékoztató Hírlevél 2021/9. sz.) << ITT >> olvasható.

A toxinkalkulátor letölthető << INNEN >> (Amennyiben a letöltés nem sikerül, úgy jobb gombbal kattintson a hivatkozásra (<< INNEN >>) és a lehetőségek
közül válassza a Link megnyitását új ablakban vagy a Link mentése másként.)